Томат – калорійність, корисні властивості, користь і шкода, опис – calorizator, калорії в помідорі

Томат рослина сімейства Пасльонові, одно-або багаторічна трава. Обробляється як овочева культура.

Плоди томата відомі під назвою помідори. Назва помідор походить від італійського pomo d oro золоте яблуко.

Справжня назва було у ацтеків матла, французи переробили його в tomate (томат). Батьківщина Південна Америка, де до цих пір зустрічаються дикі і напівкультурних форми томата.

У середині XVI століття томат потрапив в Іспанію, Португалію, а потім в Італію, Францію та інші європейські країни, а в XVIII столітті в Росію, де спочатку возделивался як декоративну рослину. Довгий час томати вважалися неїстівними і навіть отруйними. Томат сьогодні одна з найпопулярніших культур завдяки своїм цінним поживним і дієтичним якостям, великою різноманітністю сортів, високою чуйністю на застосовувані прийоми вирощування.
Його обробляють у відкритому грунті, під плівковими укриттями, в теплицях, парниках, на балконах, лоджіях і навіть в кімнатах на підвіконнях.

У своєму складі помідори містять легкозасвоювані вуглеводи, пектинові речовини, багаті вітамінами і є цінним харчовим продуктом. Помідори містять,
; велику кількість органічних кислот, які необхідні нашому організму для нормальної роботи.

Також в томатах міститься досить багато вітамінів, але найбільше в них.
100 грам стиглих помідорів на чверть покривають потребу в ньому дорослої людини.

Лікопен пігмент, що надає томатам червоний колір, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, простатиту, деяких видів раку, дистрофії жовтої плями (яка призводить до сліпоти у людей у ​​віці 55 років і старше). Найкраще лікопен засвоюється з термічно оброблених продуктів, однак, і свіжими томатами не варто нехтувати. Крім лікопену, томати містять.


Калорії в помідорі

Посилання на оригінал.