Шкода пальмового масла доведений

Пальмова олія наскільки широко використовується в харчовій промисловості, що сьогодні легше назвати продукти, де його немає. Нині дешевий замінник традиційних рослинних жирів додають у кондитерські вироби, напівфабрикати, вироби з листкового тіста. Його містять чіпси, сухарики, практично всі види соусів. А також плавлені сирки, масло, маргарини, продукти швидкого приготування, цукерки, шоколад. І це далеко не повний список. Виключення не становить навіть дитяче харчування.

На перший погляд, може здатися, що якщо це продукт рослинного походження, то він нешкідливий. Виявляється, зовсім ні.

Шкода пальмового масла досить серйозний.

Звідки воно береться

Пальмова олія отримують декількома способами. Перший – з пальмового насіння, воно називається кісточковим пальмовим або ядропальмовим. Його широко використовують в косметології і як лікарський засіб.

Другий – отримують з м’ясистої частини плодів олійної пальми. Воно використовується для виробництва стеарину, при миловарінні, як матеріал для змащування металургійного та іншого обладнання. Сьогодні воно також масово застосовується в харчовій промисловості. Має червонувато-оранжевий колір, приємний запах, смак горіха. Не дивлячись на здатність підсилювати смак кулінарного виробу, пальмова олія приносить шкоду здоров’ю.

За статистичними даними, в рік виробляється приблизно 35000000 тонн пальмової олії. Найбільші виробники перебувають у Малайзії, Індонезії.

Покращує смак – засмічує судини

Пальмова та кокосова олії містять дуже багато насичених жирів. Такі жири з рослинних джерел дуже стійкі до впливу навколишнього середовища. Тому, продукти, до складу яких вони входять, довго зберігаються, не втрачають смакові якості. Іншими словами, це хороший консервант. Використовуючи його, поліпшується товарний вигляд продуктів, посилюються смакові характеристики, збільшується термін придатності, зменшується вартість виробу. Але якщо для виробників це економічно вигідно, то для споживачів дуже шкідливо.

Дієтологи пояснюють, насичені жири, що містяться в пальмовій олії шкідливі для здоров’я людини. Травна система людей не пристосована до такої їжі. Вживання насичених жирів призводить до порушення ліпідного обміну, підвищення рівня холестерину, внаслідок чого уражаються судини, відбуваються атеросклеротичні процеси. Організм швидше зношується і старіє.

Раніше, вважалося, що рослинний маргарин корисніше вершкового масла. Але оскільки виробники почали масово замінювати оливкова, соняшникова, кукурудзяна олії на пальмова та кокосова – маргарин став небезпечним для здоров’я.

Пальмова олія шкідливе для здоров’я

У багатьох країнах відмовилися від ввезення цього продукту і обмежили використання його в харчовій промисловості, так як його вживання завдає серйозної шкоди здоров’ю громадян. Насичені жирні кислоти погано розчиняються в травній системі людини. Вони, подібно пластиліну, мають здатність відкладаються на стінках судин, утворюючи атеросклеротичні відкладення, тромби. Це провокує розвиток серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння, хвороби Альцгеймера. Крім того, пальмова олія – ​​дуже сильний канцероген. Тому, воно здатне викликати онкологічні процеси.

Шкода пальмового масла також у здатності викликати якусь залежність. Воно підсилює смак продукту, як би, змушує хотіти його ще і ще. З часом відмовитися від полюбилися страв, як наприклад, чіпсів, гамбургерів, деяких видів морозива, солодощів, соусів, напівфабрикатів буває дуже складно.

Дієтологи радять виключити зі свого раціону продукти, що містять цей дешевий замінник жирів. Коли робите покупки в продуктовому магазині уважно читайте інформацію, написану на етикетці. Якщо в складі продукту є пальмова олія – ​​не купуйте його.

Особливо слід бути уважним, купуючи продукти для дітей. Шкідливий елемент можуть використовувати як замінник молока, додавати в готові сухі сніданки.

Цінними вважаються масла, що містять велику кількість лінолевої кислоти. Чим її зміст більше, чим цінніше сорт. У рослинному маслі середньої якості вміст лінолевої кислоти приблизно 70-75%. Корисними для здоров’я є оливкова, кукурудзяна, соняшникова. У пальмовій – лінолевої кислоти всього 5%.


Будьте уважні до того, що їсте! Не їжте продукти, які завдають шкоди Вашому здоров’ю!

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

  • Як побудувати льох у гаражі

    Зміст: [приховати] Льох, як сховище для зібраного врожаю на присадибній ділянці, річ незамінна, тому заміські забудовники, які намагаються будувати свій власний будинок самостійно, обов’язково пе…

  • Як вибрати електропіч для кухні

    Електропечі – також їх називають міні-духовками або ростер – здатні з легкістю замінити повноцінний духову шафу і при цьому заощадити місце на кухні для іншої побутової техніки. Ці прилади бувают…

  • Як прибрати запах з мікрохвильовки без шкідливих засобів

    Мікрохвильова піч на кухні для господинь як права рука, розігріє і сніданок, і вечеря, а деякі примудряються ще й дієтичні страви готувати в цьому чудо-приладі. Але ось як прибрати запах з мікрох…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 + 20 =