Лікувальна дієта 5 або стіл № 5 терміни, продукти, результат на МедКруг. ru

Показання до призначення дієти 5

Дієта 5 або лікувальний стіл № 5 розроблена спеціально для хворих, чия печінка потребує дбайливому відношенні й мінімальному навантаженні. Дієта 5 показана при таких захворюваннях як:

  • хронічний калькульозний або некалькульозний холецистит поза загостренням;
  • гострий гепатит і гострий холецистит в період одужання;
  • хронічний гепатит поза загостренням;
  • цироз печінки, коли функція печінки порушена, але поки немає виражених проявів її недостатності.

Мета призначення дієти 5 і її загальні характеристики

Метою дієти 5 є забезпечення повноцінного харчування за умови максимального щадіння печінки, нормалізація її функції, поліпшення жовчовиділення і роботи жовчовивідних шляхів.

Дієта 5 є збалансованою за хімічним складом продуктів, містить достатню кількість білків, вуглеводів і кілька обмежень по кількості жирів, в основному тугоплавких, що ускладнюють роботу печінки і відділення жовчі. Через здатність надавати виражену жовчогінну дію і підсилювати скорочення жовчовивідних проток з харчування виключаються багаті екстрактивними речовинами міцні м’ясні бульйони, продукти багаті азотистими сполуками, пуринами, холестерином, щавлевої кислотою, окисленими жирами і продуктами смаження. Для того щоб нормалізувати роботу травного тракту в дієту 5 включені продукти багаті рослинною клітковиною і пектином, а також велику кількість рідини. В якості способів кулінарної обробки переважно застосовують відварювання, тушкування, запікання, приготування на пару. Овочі та борошно в процесі приготування страв не пасерують. Ступінь подрібнення продуктів невелика, максимальному подрібненню піддається лише жилаве м’ясо, овочі, що містять велику кількість клітковини. Страви подаються в теплому вигляді, бо холодні вони викликають спазм жовчовивідних проток, а гарячі – надлишкове виділення жовчі.

Хімічний склад та енергетична цінність продуктів харчування при дієті 5

Дієта 5 повністю забезпечує енергетичні потреби організму, її калорійність становить 2400-2500 ккал.

Сукупний хімічний склад продуктів при дієті 5:

  • білки 70 г, з них 50% тварини;
  • жири 70 г, з них третина повинні бути рослинними;
  • вуглеводи 400 г, приблизно 70-80 г з них простий цукор;
  • кухонна сіль 10 р

Кількість вільної рідини в раціоні харчування при дієті 5 повинно бути не менше 2 літрів на добу. Крім того, додатково в харчування можна включати 30-40г ксиліту або сорбіту.

Режим харчування при дієті 5

Продукти, рекомендовані і виключені при дієті 5

Хліб і хлібобулочні вироби.

Рекомендуються:

  • хліб пшеничний з борошна першого і другого сорту з додаванням обдирного борошна, висівок, насіння, і обов’язково вчорашньої випічки або підсушений;
  • житній хліб з обдирного або сіяного борошна також вчорашньої випічки;
  • бісквіт і пісне печиво, типу галети;
  • булочки з нездобного тіста з різною начинкою: м’ясом, рибою, сиром або яблуками.
  • Виключається:

    • свежевипеченний теплий хліб і хлібобулочні вироби;
    • вироби з жирного здобного, пісочного, листкового тіста;
    • борошняні вироби смажені у фритюрі.
    • Супи при дієті 5.

      Рекомендовані:

      • супи на овочевих відварах з додавання дрібно нашаткованої овочів, дрібних макаронів;
      • молочні супи на основі вівсянки, манки, з додаванням дрібних макаронів, ягід, фруктів;
      • вегетаріанські борщі, щі, борщ, за умови відсутності пассировки овочів і борошна перед закладкою.
      • Виключаються жирні і міцні м’ясні і рибні бульйони, грибні супи, окрошка, щі зелені щавлеві.

        М’ясо та птиця при дієті 5.

        Рекомендовані:

        • молода нежирна баранина, обрізна свинина, яловичина без фасцій і сухожиль;
        • кролик, індичка, курка без шкіри;
        • запечене шматком відварне м’ясо, страви з рубленого м’яса;
        • плов, голубці з відвареного м’яса;
        • сосиски молочні.
        • Виключаються: жирне м’ясо, м’ясо курки з шкірою, качка, гусак, печінка, мізки, нирки, копченості, ковбасні вироби, м’ясні консерви.

          Риба. Дієта 5 рекомендує нежирні сорти риби у відварному, запеченому, тушкованому вигляді, приготовані шматком або у вигляді кнелей, котлет, фрикадельок, суфле. Виключається жирна копчена, солона, в’ялена риба і рибні консерви.

          Молочні продукти і молоко.

          Рекомендовані:

          • суцільномолочні продукти, а саме молоко, кефір, кисле молоко, сметана, йогурт, ацидофілін;
          • сир нежирний або напівжирний і страви з нього, запіканки, сирники, вареники, пудинги.
          • сир нежирний і негострий.
          • Обмежуються:

            • молоко підвищеної жирності 6%, ряжанка 4%, сметана 25%, жирний сир 9-11%, солоний і жирний сир (понад 35% жирності).
            • Яйця при дієті 5 рекомендуються у вигляді омлету без жовтків, жовтки додаються в страви в кількості не більше 1 шт. в день. При гарній переносимості допускається вживання 1 яйця, звареного некруто або у вигляді повноцінного омлету. Повністю виключаються смажені і зварені круто яйця.

              Крупи і макарони при дієті 5 дозволяються будь, але особливо рекомендуються гречана і вівсяна каші. Можливе вживання плову з сухофруктами і морквою, пудинги з сиром і морквою, крупники. Повністю виключаються бобові.

              Овочі при дієті 5 вживаються всілякі, у відварному і тушкованому вигляді, у вигляді салатів, гарнірів або як самостійні страви. Дозволяється цибулю у відварному вигляді і пюре з зеленого горошку. Повністю виключається редис, редька, ріпа, часник, щавель, шпинат, мариновані овочі та гриби.

              Закуски.

              Вирішуються:


              • салат зі свіжих овочів, заправлений рослинним маслом;
              • фруктові салати;
              • вінегрет;
              • кабачкова і баклажанна ікра;
              • заливні страви з риби, птиці, нежирних сортів м’яса;
              • фарширована риба;
              • оселедець вимочений, нежирна;
              • ковбаса “Докторська”, “Молочна”, “Дієтична”;
              • шинка нежирна;
              • нежирний і негострий сир;
              • салат з морепродуктів.
              • Виключаються жирні та гострі закуски, копченості, консерви, ікра осетрових риб.

                Солодощі, плоди при дієті 5.

                Вирішуються:

                • солодкі фрукти і ягоди свіжі, варені, запечені;
                • сухофрукти;
                • киселі, компоти, желе, самбуки, муси з солодких плодів;
                • меренги і сніжки;
                • мармелад, цукерки (Не шоколадні), пастила, зефір;
                • варення, мед, цукор (частково замінити ксилітом або сорбітом).
                • Виключаються шоколад, морозиво, крем вершковий і масляний.

                  Соуси і прянощі при дієті 5.

                  Дозволяється молочний, сметанний соус на основі овочевих бульйонів. Борошно для соусів підсушують, але не пасерують. Можливе вживання кропу, петрушки, але при цьому заборонений перець та інші гострі і дуже пряні приправи. У печиво і солодкі страви можна додавати ванілін, корицю.

                  Напої при дієті 5: дозволяється чай з молоком, соки ягідні, фруктові та овочеві, відвари шипшини і пшеничних висівок. Виключається чорний міцну каву, какао, холодні напої.

                  Жири при дієті 5: вершкове масло, м’які маргарини, рослинні рафіновані олії. Виключаються тугоплавкі жири: яловичий і баранячий жир, а також кулінарні жири.

                  Зразкове меню дієти 5

                  1-й сніданок. нежирний сир з цукром і сметаною, вівсяна каша на молоці, чай.

                  2-й сніданок. печене яблуко.

                  Обід. суп вегетаріанський зі збірних овочів, відварна курка в молочному соусі, відварений рис, компот із сухофруктів.

                  Полудень. Відвар шипшини або сік фруктовий.

                  Вечеря. відварна риба з білим овочевим соусом, пюре картопляне, ватрушка з сиром, чай.

                  На ніч. кефір або кисле.

                  Або читайте оригiнал here.

                • З цим читають

                  • Лікувальна дієта за Певзнером 5 (дієтичний стіл 5) меню.

                    Дієта стіл №5 сприяє відновленню печінки і жовчних шляхів Дієта 5 стіл – лікувальна дієтична методика, заснована на щадному раціоні харчування, яке полегшує хворобливий стан у пацієнтів з проблем…

                  • Лікувальна дієта 5 стіл

                    Лікувальна дієта 5 стіл Дієтичний стіл №5 (дієта 5 стіл) був розроблений для хворих гепатитом і холециститом вітчизняними дієтологами ще в радянські часи. Популярність дієти 5 стіл зберігається і…

                  • Дієта стіл номер 5 продукти, меню, відгуки дієти стіл номер 5

                    Дієта стіл 5 призначена для людей, які перенесли важкі захворювання. Які одужують після гострого гепатиту або холециститу, для людей з хронічним гепатитом поза загостренням. Також для тих, у кого…

                  Залишити відповідь

                  Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

                  five + nineteen =