Крем-брюле як приготувати знаменитий десерт будинку

Крем-брюле – один з найзнаменитіших французьких десертів, а приготувати його цілком можна і вдома! Щоб ви могли порадувати близьких цими ласощами, ми розповімо все про його приготуванні в домашніх умовах.

Взагалі, коли і ким точно був придуманий десерт крем-брюле – не відомо, але через те, що вперше приготування цього десерту було згадано французьким кухарем Франсуа Мессьяло в 1691г. авторство приписується Франції. Мессьяло був завідувачем кухнею герцога Орлеанського і, можливо, придумав крем-брюле саме для знаменитого герцога.

За іншою версією вперше крем-брюле приготували англійці в тому ж 17 столітті в одному з коледжів Кембриджського університету – Трініті-коледжі. З англійської мови «cream brulee» перекладається як «обпалені вершки». Також борються за авторство іспанці – у каталонській кухні одним з традиційних десертів є каталонська крем, який готується також як і крем-брюле, тільки на основі молока.

Цікаво, що французький варіант крем-брюле готується на вершках, а каталонська – на молоці, і, хоча цей десерт вважається французьким в усьому світі, нерідко його готують саме в каталонському варіанті – на молоці.

Приготування крем-брюле досить просте, не займає багато часу і під силу навіть дитині. По суті, цей десерт являє собою крем з жовтків з цукром і ваніллю, перемішаний з молоком або вершками і запеченою при сильній температурі до рум’яної скоринки – дійсно нічого складного! Тому якщо на чергове застілля, присвячене Дню народження вам дуже не хочеться готувати торт, то можна приготувати цей чудовий десерт, який обов’язково вразить усіх ласунів, присутніх за столом завдяки своєму дивовижному смаку.

Рецепти приготування крем-брюле

Кухарі в усьому світі готують крем-брюле або на водяній бані, або без неї – в духовці. Також останнім часом навчилися його готувати і в мікрохвильовій печі, але це варіант, скоріше, повсякденний – на швидку руку. У духовці і на водяній бані десерт виходять більш щільним, а в мікрохвильовій печі – більш пористим, ніж в класичному варіанті.

Описати весь процес можна у двох словах: жовтки яєць розтирають з цукром і вершками, потім змішують з молоком, розкладають по формах, посипають цукром і запікають до скоринки. На все про все у середньостатистичного кулінара зазвичай іде не більше півгодини. Трохи більше часу займає приготування крем-брюле з пропарюванням на водяній бані.

До класичною рецептурою крем-брюле, у складі якої жовтки, цукор, вершки і молоко, дуже часто додається який-небудь ароматизатор – ванілін, цедра. Також в якості доповнення до основних інгредієнтів можуть використовуватися кориця та інші спеції. Для основних інгредієнтів класичними вважаються наступні пропорції: 100мл вершків, 20г цукру і 1 жовток.

Рецепт приготування класичного крем-брюле на водяній бані

Знадобиться: 600мл вершків густих для збивання, 6 яєчних жовтків, по 4 ст.л. цукру для маси і карамельної скоринки, 0,5 ч.л. ванілі.

Як приготувати класичний крем-брюле. Духовку нагріти до 150градусов. Жовтки збити з 4 ст.л. цукру і ваніллю за допомогою міксера в світлу густу піну протягом приблизно 5хв. У каструлю налити вершки, нагріти на повільному вогні до початку закипання, прибрати з плити, трохи додати до жовткової маси, перемішати, поступово додати інші вершки, збиваючи все за допомогою міксера або віночка. Піну, якщо вона утворюється на поверхні, потрібно видаляти шумівкою або ложкою. Миску з масою встановити на водяну баню і нагрівати все до початку загустіння, помішуючи, готова суміш буде, коли перестане стікати із зворотного боку ложечки. Прибрати суміш з лазні, влити в індивідуальні формочки, або у жароміцних невисоку форму. Поставити крем-брюле в розігріту духовку, запікати 20-30 хв. Готовий десерт повинен мати консистенцію желе, його потрібно дістати з духовки і остудити до кімнатної температури, потім прибрати на ніч або на годину в холод. Поставити в духовці верхній нагрів, зверху на крем-брюле рівномірно висипати 4 ст.л. цукру, поставити форму в духовку і дочекатися карамелізації цукру, не допускаючи пригорання, відразу подати.

Рецепт швидкого приготування крем-брюле

Знадобиться: 500мл вершків 35%, 4 яєчних жовтки, 2 ванільних стручка, третину склянки цукру.

Як швидко приготувати крем-брюле. На слабкому вогні в сотейнику підігріти вершки, поклавши стручки або зерна ванілі, не допускаючи закипання, дати вершкам трохи охолонути. Розтерти з цукром жовтки дочиста, влити 0.5 склянки вершків, швидко все перемішуючи, після чого влити інші вершки, перемішати, чи не збиваючи, протерти суміш через дрібне сито. Вилити суміш у формочки, поставити їх в розігріту до 140 градусів духовку на решітку, встановлену над деком з водою (воду в деко наливати на 2см у висоту). Запікати 30-50 хвилин, готовність перевіряти так: якщо середина десерту в формочке тремтить при погойдуванні як желе, значить крем-брюле готово. Остудити десерт при кімнатній температурі, прибрати в холодильник на 2ч чи ніч, потім посипати зверху коричневим або звичайним цукром, зарум’янити в духовці до його карамелізації, або використовувати для цього пальник / сірники.

Рецепт приготування крем-брюле з лимоном і корицею

Знадобиться: 4 яєчних жовтки, 2 лимона, 1,5 склянки вершків для збивання 20-35%, по 1 паличці кориці і дрібки солі, 1,3 склянки +1 ст.л. цукру, ¼ ч.л. меленої кориці.

Як приготувати крем-брюле з лимоном і корицею. Зрізати з лимонів 6 смужок шкірки, віджати 2 ст.л. соку. У вершки покласти паличку кориці і цедру, підігріти їх до початку закипання, відразу прибрати з вогню, дістати цедру і паличку кориці. Жовтки збити, додавши третину склянки цукру і сіль. Продовжуючи збивати, влити теплі вершки, сік лимона, перелити суміш у 6 порційних формочок. Поставити формочки на деко, налити в нього стільки води, щоб вона доходила до середини висоти формочок. Запекти масу до загустіння, дати охолонути і прибрати в холодильник, посипати цукром, перемішаним з меленою корицею, на хвилину поставити в духовку до карамелізації цукру.

Рецепт приготування крем-брюле в мікрохвильовці

Знадобиться: 150мл молока, 60г стружки кокосової, 2 яйця, 0,5 банки згущеного молока, 3-4 ст.л. цукру.


Як приготувати крем-брюле в мікрохвильовці. У кожну формочку всипати по 1 ст.л. цукру, змочити його водою, прибрати в мікрохвильовку і розтопити на повній потужності – цукор повинен стати карамеллю. Розрівняти карамель у формочках по дну і стінкам. Перемішати згущенку з кокосовою стружкою і молоком, додати злегка збиті яйця, перемішати до однорідності, налити у формочки. Поставити формочки в мікрохвильовку і запекти на повній потужності 10 хв або більше до готовності (дерев’яна зубочистка повинна виходити сухою). Перед подачею охолодити.

Такий вишуканий десерт як крем-брюле набагато простіше приготувати в домашніх умовах, ніж може здатися на перший погляд, спробуйте і порадуйте близьких цим чудовим ласощами!

    Зберегти рецепт

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

  • Крем для торта з вершків – як приготувати вершковий крем для торта

    Зміст: “Висока кухня. Версальський палац. Шантильи. «Пишні» слова, що звучать, немов мелодія, незважаючи на відмінності у значеннях, пов’язані невидимою міцною ниткою, що тягнеться з далекого мин…

  • Який крем приготувати для еклерів

    Еклери – це французькі тістечка, що представляють собою порожнисті трубочки з заварного тіста, заповнені кремом. Крем для еклерів може бути різним: вершковим, масляним, фруктовим або збиті верш…

  • Крем із згущеного молока рецепт

    Існує багато кремів, які мають гарний смак і здатністю просочувати будь коржі. Залежно від основи, на якій готується крем вони можуть бути різні, наприклад заварні, масляні, білкові. Але, безсумн…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 1 =