Як зробити сметану

Розпродаж маслоробок і сепараторів Тут

У нашій країні нікого не здивуєш ні словом «сметана», ні продуктом, який цим словом зазвичай позначається. А ось за кордоном ні в Європі, ні в Америці зі сметаною знайомі не були, і тому досі називають її «російські вершки» або «кислі вершки». Чи не правда, забавно? А адже в Росії сметана займає неабияке місце в наших серцях і переваги наших шлунків. Млинці зі сметаною … Чимось домашнім і теплим війнуло при цих словах. А також пельмені зі сметаною, сметанник, борщ зі сметаною, врешті-решт! Тобто сметана зайняла міцне місце на наших столах, в наших серцях і, звичайно ж, на прилавках магазинів. А в Малоросії?

Галушки зі сметаною, книш зі сметаною … Загалом не менший список усіляких страв.

А адже в стародавні часи сметану використовували і як косметики!

Сметаною вибілювали шкіру, їй загоювали обвітрившись місця і дрібні подряпини, а вже «Ципко», це вічне прокляття сільських хлопчаків! Тільки сметаною і рятувалися.

А з чого і якими способами робиться сметана, ось зараз ми це і з’ясуємо

Почнемо з того, що сметана – це кисломолочний продукт, що містить в собі вітаміни, мінеральні речовини, жири, молочний білок, лактозу і молочнокислі бактерії. Так як молочнокислі бактерії перетворять білок молока, змінюючи його, сметана людським організмом засвоюється навіть краще, ніж вершки. А значить цей чудовий і поживний продукт надзвичайно цінний в кулінарії і використанні його в якості самостійного блюда. Хто народився ще в Радянському союзі, напевно, пам’ятають, що в будь їдальні завжди була в меню сметана в чистому вигляді. Стакан або півсклянки – залежно від апетиту. У СРСР розуміли цінність такого дієтичного та корисного продукту, як сметана.

А як зробити сметану?

Саме слово «сметана», як і продукт російського походження і походить від дієслова Наживляємо, тобто збирати, бо сметана, це так би мовити вершки зі кислого молока. Так, саме так вона і з’явилася – виявили люди, що на кисляку зверху шар чогось спостерігається, і вирішили спробувати зняти цю речовину.

У промислових умовах сметану виготовляють, додаючи в вершки спеціальну закваску, яка містить різноманітні культури молочнокислих бактерій. Абсолютно неприпустимо брати для виготовлення сметани неякісні вершки. Строго настрого заборонено змішувати сировину різного часу закваски. На виробництві необхідно суворе дотримання гігієни. А вже як страждає сметана при перевезеннях! Адже її в жодному разі не можна заморожувати, інакше продукт поділяється на дві фракції – «неправильну» сметану, в якій виразно відчуваються крупинки твердого речовини і так званий відстій – прозору, або трохи мутнувату рідину. Знову ж таки, не можна сметану збовтувати, інакше страждає її консистенція. І найголовніше строго настрого заборонено сметану занадто довго везти до місця продажу – адже її термін придатності як максимум тиждень. На жаль недобросовісних виробників вистачає, і тому на наші столи часто потрапляє неякісний продукт. Так може, як-небудь самим?

Як зробити зміну самостійно?

Насправді спорудити сметану своїми руками абсолютно нескладно. Само собою для цього необхідні вершки і … і більше нічого. Беремо наше вихідна сировина і ставимо в тепле місце, накривши ємність тканиною, витримуємо таким чином 2:00, після чого переставляємо нашу заготовку в місце з кімнатною температурою, після закінчення доби наша сметана готова. Звичайно, необхідно знати деякі речі для вдалого виготовлення сього продукту в домашніх умовах. Вершки занадто низької жирності, а також неякісні вершки, з сторонніми присмаками, довго зберігалися в холодильнику не підходять для нашого найважливішого справи – продукт може расслоиться або мати неприємний смак і запах, а це неприпустимо. Вихідна сировина, навпаки, із занадто високим відсотком вмісту жиру теж не дуже-то добре – сметана буде більше нагадувати на смак кисле вершкове масло, і буде придатна лише для приготування страв, які довго тушатся або нудяться в духовці.

Як ви могли переконатися зробити сметану неважко, сам процес практично не вимагає вашої участі. І питання як зробити сметану має дуже прості відповіді. Поставив вершки, і чекай, коли вони закиснути.

З вершків, куплених в магазині, на яких написано: «пастеризовані» ніякої сметани не вийде, на жаль, так що для виготовлення сметани доведеться брати тільки вершки, отримані від власних корів, або куплені в приватному секторі, пастеризація геть позбавляє молочнокислі бактерії потрібного типу всякої можливості розвиватися у вихідній сировині.

Отже, підіб’ємо підсумки

Сметана смачна і корисна, якщо це якісний продукт.

Недобросовісні виробники досить часто випускають неякісний продукт.

«Неправильної» сметана може стати через порушення умов виготовлення, зберігання та перевезення.

Тривале зберігання сього продукту неможливо в принципі.


Так як у виготовленні сметани немає нічого складного, то, мабуть, навіть краще зробити її самим.

І наостанок рецепт дуже оригінального блюда з усіляких залишків після не дуже вдалих експериментів з виготовлення сметани. Якщо у вас вийшла Розшарувався сметана, з гіркуватим присмаком, рідка або, навпаки, надто густа, з неї можна приготувати страву за смаком нагадує плавлений сир – жирний, з ніжним смаком.

Блюдо це бурятское, а буряти, як відомо в стравах з молока розбираються, адже у них навіть свято таке є – Сагаалган, що в перекладі означає день білої їжі.

Блюдо називається саламаат.

Беремо нашу неполучен сметану, перекладаємо її в товстостінну посуд, якщо є відстій, то прибираємо його, подсаливаем, і ставимо на слабкий вогонь. Постійно помішувати, не даючи закипіти, і тонкими пучками підсипаємо пшеничну муку.

Продовжуємо це медітататівное заняття, поки маса не почне відставати від ложки через масла, що виділилося. Остуджуємо і страва готова. Як бачите, виготовлення сметани – процес безвідходний!

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

  • Як зробити крем у сухе вершками

    Крем для тортів, Кулінарні рецепти, Клуб – Клумба Дякуємо. Усім спасибі хто відповів. зробила все таки з цих вершків, трохи вони Бісквіт спекла, а як зробити крем зі сметани? Хороша кухня – вершк…

  • Як зробити збиті вершки в домашніх умовах Збиті вершки – фото, рецепт

    Вершки зараз беруть участь практично в кожному рецепті випічки або десерту – коли в первозданному, коли у збитому вигляді. Прекрасна, ніжна, що тане на язиці маса, що залишає легке вершкове після…

  • Як зробити масажну плитку своїми руками

    Як зробити масажну плитку своїми руками Реклама від Google Не всім дівчатам ще відомо про таку чудову продукті як масажні плитки. А тим часом це прекрасний засіб, яке можна використовувати не т…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 + nineteen =