Як відмити сковороду від нагару способи та корисні поради

Напевно, хоча б раз у житті кожна господиня стикалася з такою неприємною проблемою, як утворення нагару на сковороді. Видалити його дуже важко, але можливо. З цією метою можуть використовуватися як сучасні чистячі засоби, так і не менш ефективні народні рецепти.

Як відмити чавунну сковороду?

Вконтакте

Однокласники

Нагар є рихлим зовні і досить щільним всередині шаром чорно-коричневого кольору. Його утворення відбувається безпосередньо на поверхні сковороди під час її експлуатації. За своєю суттю це обгорілий і в’ївся жир, який застосовувався під час приготування їжі. При кожному використанні сковороди накладається новий шар, в результаті чого видалити нагар стає дуже важко. Якщо ж не проводитиметься регулярне чищення посуду, з часом не допоможе жодне хімічне засіб для чищення.

За чавунними сковородами доглядати досить легко, головне, робити це регулярно. Такий посуд невибаглива у догляді, в процесі приготування їжі не відбувається виділення ніяких шкідливих з’єднання і зберігається привабливий зовнішній вигляд протягом багатьох років. Для цього потрібно просто періодично чистити сковороду від нагару. Допомогти в цій справі можуть оцет, сода і лимонна кислота.

Для чищення чавунної сковороди можна застосовувати і абразиви, тому металева мочалка або щітка стануть кращими помічниками.

На дно сковороди потрібно насипати досить товстим шаром просту кухонну сіль, залити оцтом. Все це залишається приблизно на 15 хв. Потім посуд ставиться на плиту (разом із вмістом) і вводиться сода (рівно 1 ст.). Приблизно через 5 хв, знімається сковорода і поміщається під струмінь проточної води, гарненько промивається. У результаті змішування і підігріву оцту, соди і солі відбувається сильна реакція, в ході якої розм’якшується нагар, який тепер буде набагато легше відокремити від поверхні сковороди.

Для того щоб під час приготування продуктів не пригорали їжа, необхідно буде сковороду прожарити. Під час чищення варто пам’ятати, що тонкий шар жиру є природним захисним покриттям, яке не рекомендується до кінця змивати. Тому потрібно регулярно стежити за тим, щоб шар нагару не ставав дуже товстим.

Для чищення чавунної сковороди можна використовувати і простий канцелярський клей. Це один з найбільш дієвих методів чистки. Для цього знадобиться взяти досить велику ємність, в якій змішується канцелярський клей (2 стандартних флакона) і сода (2 пачки), наливається вода. Ємність ставиться на плиту і як тільки суміш почне кипіння, необхідно помістити в неї сковороду, кип’ятити протягом 5 год на мінімальному вогні. В’ївся нагар почне поступово розчинятися, і не буде потрібно механічного чищення.

Щоб видалити стійкий нагар, рекомендується використовувати оцтову кислоту, яка також допомагає позбутися й від жиру. Звичайно, знадобиться досить багато кислоти, але отриманий результат того вартий. Сковорода поміщається в глибоку ємність, потім заливається кислотою і залишається на деякий час. Як правило, процес чищення з використанням даного методу може займати до 3 днів. Після повного очищення сковороду потрібно буде промити теплою водою і очистити будь-яким миючим засобом.

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:



З цим читають

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 5 =