Як очистити деко від нагару і жиру практичні поради

Запечене м’ясо, домашня випічка – чим ще побалувати своїх домашніх? Все було б добре, якби не брудний посуд, особливо ці практично вже чорні від запеченого жиру дека! Як очистити деко від нагару, адже від його кошмарного виду так і хочеться все сімейство посадити на голодну дієту!

Рад є багато, але обов’язково врахуйте матеріал, з якого виготовлений деко. Адже його можна почистити від жиру і нагару двома способами: дуже швидко, але пошкодити поверхню аркуша, або відмити ретельно і якісно, ​​але з витратами часу (можливо, і нервів).

Види дек

Найніжніший – деко з силіконовим покриттям. Наступний за списком – тефлон. Він не такий вибагливий, як силіконовий, але також вимагає від господині розуміння. Любить ніжні руки скло, кераміка, емаль – навіть таке покриття ви можете зустріти на сучасних деках. Найневибагливішим в очищенні є алюмінієвий сплав або з нержавійки. Він не боїться ні абразивних порошків, ні жорстких мочалок.

Ну що, милі господині, закочує рукави, запасаємося терпінням і наводимо в почуття замурзаних винуватців нашої зустрічі?

Делікатна чистка

Очистити силіконову поверхню можна тільки за допомогою м’якої ганчірочки, нейтрального миючого засобу. Налийте в форму теплою мильною водички, пройдіться м’якою тканиною. Проблема повинна швидко зникнути.

Керамічний, емалевий, скляний лист спробуйте відмити після тривалого замочування в миючому засобі. Не допомогло? Посипте пригоріла дно харчовою содою і залийте гарячою водою. Про його існування бажано забути на кілька годин, можна і на ніч. За цей час сода обов’язково роз’їсть забруднення і його можна легко відмити мочалкою. Досвідчені господині радять скористатися гірчичним порошком. Тільки руки захистіть гумовими рукавичками.

Більш рішучий підхід

Алюмінієвий деко після обробки, описаної вище, в місцях сильного нагару можна почистити ще раз содою. Насипте трошки цього абразиву на жорстку мочалку і потріть, доклавши трохи зусиль.

Поверхня, що не боїться механічного чищення, засипте сіллю. Поставте лист в розігріту духову шафу на півгодини. Сіль стала коричневою? Вийміть, а тепер можна спокійно відмити всі забруднення.

Або скористайтеся засобом для духовок. У більшості випадків воно підходить, щоб очистити і листи. Збризніть спреєм поверхню, зачекайте трошки. Втім, це залежить від забруднення. Додайте трішки води і протріть жорсткої стороною мочалки. Ретельно сполосніть. Якщо нагар повністю не зійшов, можна повторити ще раз.

Кип’ятіння

Залийте на дно дека води, насипте соди. Поставте на 10-15 хвилин у духовку, нехай трошки покипит. Разом з кип’ятінням відстане всяка гидота. Вам залишиться тільки пройтися м’якою ганчіркою. Якщо форма для випічки скляна або керамічна, дочекайтеся, поки вода охолоне.

Більш дієвий метод. У широку каструлю налийте воду, додайте соду, гель для посуду. При складних забрудненнях можете хлюпнути чистячого для кухні («Сіліт», «Антіжір»). Опустіть в рідину брудні дека, кип’ятіть їх півгодини. Не витягуйте відразу! Обов’язково дочекайтеся, поки все охолоне, щоб не потріскалася поверхню від перепаду температури. Забруднення, що не пішли під час кип’ятіння, легко видаляються мочалкою. Промийте в кінці під проточною водою. Скло, кераміка, емаль очищаються ідеально!

Комбінована чистка

Цей спосіб підійде, щоб почистити дека з тефлоновим покриттям. Пам’ятайте, що такий посуд можна чистити абразивними порошками, металевими мочалками.

Злийте жир, видаліть залишилася їжу дерев’яною або пластиковою лопаткою. Всі дно щедро засипте дрібною сіллю, щоб вона увібрала залишки від смаження. Хвилин через п’ять сіль можете прибрати, а поверхня ретельно витерти паперовою серветкою. Налийте на очищене дно кілька крапель гелю для посуду, гарячої води, пройдіться м’якою ганчіркою. Сполосніть теплою водою, насухо витріть.

Не нехтуйте профілактикою

Не хочете витрачати час на те, щоб відмити і очистити улюблений деко? Застеляйте його дно папером для випічки.


Ще одна порада: не залишайте на потім відмивання листа, адже свіжим його в сто разів легше очистити. Після приготування страви залийте дно гарячою водою з гелем для посуду. Поки ви трапезуєте, пригорілий жир благополучно отмокнет. Але якщо сліди нагару недоторканими покояться вже місяці, почистити буде дуже складно. Або навіть доведеться купувати новий листочок. Так що не лінуйтеся робити профілактику! І нехай виблискуючі чистотою дека надихають вас на звершення сміливих кулінарних подвигів.

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − 10 =