Гриби грузді – як збирати, готувати і солити

Популярне

Груздь вважається одним з найцінніших грибів, і звичайно-ж найкращим для соління. За поживними властивостями його цілком можна прирівняти до білого, а якщо говорити про смакові якості, то цей гриб має всі підстави для того, щоб називатися делікатесом.

Найбільш поширені три види груздів – справжній, чорний і жовтий. Перший і другий зустрічається в змішаних лісах, третій – в листяних. Досвідчені грибники знають, що виявити в лісовій гущавині чорний груздь не так-то просто. Росте він переважно в березових лісах і березово-вільхових молодняках, на узліссях молодняку, уздовж просік і доріг, близько вирубок, в сприятливі дощові роки – дуже великими сім’ями з липня по жовтень, до заморозків. Гриб їстівний, третій категорії, проте за смаковими якостями перевершує вовнянки, віднесені до 2-ї категорії. При солінні груздь чорний набуває красивого темно-вишневий колір. Та й жовтий груздь, чесно кажучи, цілком можна прийняти за палий осінній лист. Щоб “вистежити” цей гриб, необхідно навчитися бачити його і знати, де він зазвичай ховається від грибників. Тому нашою здобиччю найчастіше виявляється найпоширеніший – груздь справжній. Цей гриб можна зустріти з липня по жовтень не часто, але рясно, найбільше в північних і північно-західних областях. (див. гриби грузді на фото)

Як правило, грузді ростуть на вирубках і вздовж лісових канав. Найчастіше вони ховаються від “тихих мисливців” під шаром опалого листя і під корчами, ймовірно, сподіваючись на те, що грибник не полізе в гущавину і плюнувши на все піде далі. А ось і ні! Рідкісний мисливець пройде повз такого трофея. Навіть незважаючи на те, що слизький гриб буде чинити опір і намагатися вискочити з рук.

Груздь дійсно непросто утримати в руках. Молоді міцні плоди зазвичай покриті маслянистої плівкою і просто-напросто вистрибують з рук, неначе бажаючи залишитися на волі. І часто бажання кинути трофей і відправитися на пошук більш зговірливою видобутку може взяти верх над грибником, але трохи тільки згадаєш смак цього гриба, хрусткого на зубах, як відразу всі сумніви зникають і боротьба з груздями розгорається з новою силою.

Грузді неможливо сплутати з іншими грибами. Вони представляють із себе щільні плоди з капелюшком, краї якої трохи загнуті всередину. До ніжці. Але зустрічаються також грузді, капелюшки яких відрізняються від канонічних. У їх центрі – характерне поглиблення, а краї можна назвати прямими. Такі представники виду називаються дубовими і за смаковими і поживними якостями нічим не відрізняються від звичайних. Ніжка груздя справжнього має отвір в центрі, на якому можуть бути присутніми масивні нарости. На зрізі гриба може виділятися молоко, характерне для пластинчастих умовно-їстівних плодів.

У їжу їх вживають в солоному вигляді. Однак, підготовка до консервації і соління груздів може здатися справою непростою. Перед обов’язковим вимочуванням грибів їх необхідно очистити від бруду, а якщо говорити відверто, то “чистьохою” груздь не назвеш. Через свого специфічного будови він найчастіше буває вкритий або прилиплими листям, або опалого хвоєю, або просто сирою землею, отскоблить яку досить важко. Проблему, почасти, можна вирішити вимочуванням, але перед солінням все одно доведеться ще раз очистити гриб.

У міських умовах найпростіше солити грузді “гарячим способом”. По-перше, це економить час, по-друге, приготовані таким методом гриби набагато простіше зберігати. При цьому втрат смакових якостей продукту не спостерігається. Отмоченной гриби слід відварити, після чого укласти у продезінфіковані скляні банки разом із спеціями і сіллю. До слова, фахівці рекомендують укладати грузді в банку таким чином: спочатку кладеться ряд грибів, потім ряд солі, потім ще один ряд грибів, на який, у свою чергу, укладаються спеції (лавровий лист, цибуля). І так до краю банки, яку після наповнення необхідно герметично закрити. До вживання продукт буде готовий через два-три тижні. Обов’язково спробуйте цей рецепт соління груздів, вам обов’язково сподобається.

Зберігають солоні грузді в прохолодному темному місці. При наявності льоху або підвалу – проблема вирішується дуже просто. Однак, якщо такі умови відсутні, готові соління можна розташувати на полиці в холодильнику.

У висновку можна сказати, що груздь, хоча і прославився як відмінна закуска, дуже успішно використовується в кулінарії для приготування самих різних грибних страв. Наприклад, дуже смачні виходять смажені грузді зі сметаною, а салат з солоних груздів, взагалі не потребує реклами.

Рецепти:

1. Салат з груздів з цибулею

Для приготування цього знаменитого рецепту вам буде потрібно:

солоні грузді – 300-350г

ріпчаста цибуля – 70-80г

сметана – 50г

перець і зелень за смаком.

Солоні грузді промити і залити холодною водою на 30-40 хвилин, відцідити і дрібно нарізати. Ріпчасту цибулю нашаткувати. Підготовлені продукти змішати, додати перець, заправити сметаною. Готовий салат прикрасити зеленню. Це напевно найпростіший рецепт. Смачно і швидко, а що ще потрібно для закуски!

2. Пиріг з груздями і капустою

Рецепт не вимагає дорогих і рідкісних продуктів, простий і доступний для будь-якої господині. Отже, що нам знадобиться:

Пшеничне борошно – 500 г

Свіжі дріжджі – 10 г

Капуста квашена – 500 г


Яйця – 4 шт

2-3 невеликі цибулини

Вершкове масло – 125 г

І звичайно-ж Грузді солоні – 200-250 г

Для початку замісити тісто. Поки воно трохи настоїться, готуємо начинку для нашого пирога. Першим ділом промиваємо і тушкуємо на сковороді квашену капусту з вершковим маслом, накривши кришкою. Потім нарізаємо соломкою солоні грузді змішуємо з капустою і залишаємо гаситься. Тим часом чистимо цибулю, дрібно ріжемо і підсмажуємо на окремій сковорідці і додаємо в сковороду з грибами і капустою, вимикаємо вогонь і залишаємо остигати. Тепер готове тісто розділимо на дві рівні частини і розкачати кожну. Першу частину викладаємо на дно форми, злегка змащеній вершковим маслом, зверху розподіляємо начинку, яку накриваємо другою частиною тіста. Защипуємо краю і відправляємо пиріг в розігріту до 220 градусів духовку на 45-50 хвилин. Пиріг готовий!

3. Смажені грузді зі сметаною

Як і всі інші рецепт дуже простий:

Гриби гарненько вимочити, відварити в солоній воді, промити в друшляку, обваляти в борошні, підсмажити на олії. Потім залити 2 склянками сметани, посипати зверху сухарями, запекти в духовці. Важливо! Свіжі грузді трохи гірчать, тому не поспішайте, вимочуйте не менше 12:00.

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:


З цим читають

  • Засолка рижиків

    Засолка рижиків – типова процедура соління грибів. Як солити рижики на зиму, і які гриби при цьому вибрати, – багато хто, навіть досвідчені, грибники не знають правдивих відповідей на ці питання….

  • Кальмари з рисом – здивуйте гостей!

    Морепродукти корисні і смачні. Одним з яскравих представників морського дна є кальмар. З цього молюска можна вживати в їжу практично все. Більше і більше поширення набирають страви з головоногого…

  • Кремлівська дієта для схуднення – меню, рецепти

    Кремлівська дієта для схуднення – меню, рецепти Кремлівська дієта – це найвідоміший і популярний спосіб втратити непотрібні кілограми без шкоди для здоров’я. Ми пропонуємо вам різні меню кремлівс…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + 6 =