Гіпоалергенна дієта для годуючих мам

Гіпоалергенна дієта для годуючих мам потрібна не стільки матері, скільки малюкові, травна система якого тільки починає формуватися. Щоб уникнути дерматитів, діатезу та інших шкірних висипань, необхідно максимально знизити ризик потрапляння алергенів в організм дитини. Слід зазначити, що проблема алергії у новонародженого не пов’язана напряму з тим, що є мама, яка годує, швидше з тим, наскільки добре материнський організм сприймає їжу і перетравлює її. Тобто при поганому травленні у мами навіть нешкідлива вівсянка може викликати небажану реакцію у дитини у вигляді алергічних висипань або кольок. Таким чином, всі антигістамінні засоби, що застосовуються в лікуванні алергії у дитини, всього лише нейтралізують симптом, а вирішення проблеми полягає в нормалізації травного процесу у матері.

Гіпоалергенна дієта для годуючих мам передбачає перехід на спеціалізований раціон при перших же симптомах і підозрах на алергію в малюка. У меню включаються такі гіпоалергенні продукти:

    Овочі білого і зеленого кольору, виключені морква, буряк, помідори. Фрукти зеленого кольору, виключені всі фрукти і ягоди рожевого, яскраво-червоного кольору і цитрусові. Безглютеіновие каші – рис, кукурудзяна січка або борошно, гречка. Виключається вівсянка, яка містить авенін, за властивостями подібний до глютеин. Безглютеіновие макаронні вироби – з твердих сортів пшениці. Безглютеіновие солодкі продукти – галетні печива, сушки, мармелад. Виключається м’ясо птиці. Залишаються м’ясо яловичини, біла річкова риба. Всі кисломолочні продукти краще виготовляти в домашніх умовах (кисляк, заквашений за допомогою спеціальних сухих сумішей кефір або йогурт).

Основні правила, в рамках яких складається гіпоалергенна дієта для годуючих мам, полягають в наступному:

    Весь раціон повинен складатися тільки з гіпоалергенних продуктів, навіть якщо ні в мами, ні у малюка немає жодних проявів алергії. До таких продуктів відносяться – хліб з висівками (краще житній і підсушений), безглютеіновие зернові каші – рис, гречка, овочі білого, зеленого кольору, які необхідно перед вживанням або приготуванням вимочувати не менше півгодини. Правило місцевості. Всі продукти, включаючи овочі та фрукти, повинні виростати в тій місцевості, де проживає мама і дитина. Екзотика хоч і привабливо, але небезпечна. Цитрусові і банани, привезені здалеку, варто виключити з меню. Білкову їжу бажано поєднувати з вживанням біокефірів, біойогуртів, виготовлених самостійно. Закваски краще купувати в аптеках в сухому вигляді. Всі страви необхідно готувати у відварному або запеченому вигляді. Як альтернатива – приготування їжі на пару.

Алергічні реакції у маленьких дітей викликають в основному продукти, що містять специфічні аміни – гістамін і тирамін.

Що потрібно виключити з раціону, щоб не спровокувати алергічну реакцію у дитини?

    Гістамін міститься в квашеній капусті, шинці, у всіх консервованих морських продуктах, в томаті і свинячої печінки. Тирамін міститься в елітних сортах сирів камамбер, чеддер, рокфор, в брі. Також тирамін може бути в плавлених сирах. Велика кількість тираміну містять пивні дріжджі і маринована морська риба – оселедець, скумбрія, ставрида.

Основний перелік «заборонених» продуктів при дотриманні гіпоалергенної дієти:

    Морська риба, морепродукти, ікра. Сири твердих сортів, особливо гострі. Незбиране молоко, «магазинні» кефір, йогурти з добавками. Яйця і страви, що містять яйця. Пшенична, пшоняна, вівсяна, манна крупа. Усі без винятку копчені продукти, включаючи ковбаси, сосиски, рибу і сир. Усі без винятку мариновані та консервовані продукти, включаючи соки. Приправи – кетчупи, майонези. Овочі яскравого кольору, особливо червоного, а також щавель і баклажани. Фрукти яскравого кольору. Переважно блідо-зелене яблуко, вирощене в місцевих умовах, ніж екзотичний привабливий фрукт. Напої, що містять консерванти та барвники, газовані води. Шоколад, продукти, що містять какао, мед.

Гіпоалергенна дієта для годуючих мам дуже важлива в перші два-три місяці після народження малюка, саме в цей період формується ферментативна функція шлунково-кишкової системи малюка. Якщо протягом трьох місяців стан дитини не викликає побоювань, в меню матері поступово можна включати інші, раніше заборонені продукти. Кожне нове блюдо повинне водитися протягом двох тижнів, при цьому необхідно відслідковувати реакцію шкірних покривів дитини на новий продукт, що надходить до нього через грудне молоко.

Або читайте оригiнал here.

Цікаве відео для вас:



З цим читають

  • Гіпоалергенна дієта для годуючих мам

    Організм новонародженого відрізняється гіперчутливістю, особливої ​​сприйнятливістю до факторів навколишнього середовища і алергенів. Якщо щось не так, дитина відразу стає неспокійним, вередує, с…

  • Гіпоалергенна дієта для годуючих мам

    У перші місяці життя організм новонародженого ще дуже слабкий, і будь-яке потенційно агресивне речовина може викликати у малюка найсильнішу реакцію. А так як основне харчування крихти становить м…

  • Гіпоалергенна дієта для годуючих мам (2 варіанти, список продуктів, відгуки)

    Гіпоалергенна дієта для годуючих мам – наскільки вона необхідна? Сьогодні деякі вчені вже не наполягають на повному виключенні продуктів, здатних викликати алергію – вважається, що дитина повинна…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 1 =